Articole

„SUSTAINABLE EUROPE AND LOCAL FOOD - SELF“

ATENTIE : Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Continutul acestei prezentari reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorilor iar ANPCDEFP si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care continutul informatiei a fost folosit.

DISCLAIMER:This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, ANPCDEFP and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

15

GRUNDTVIG


   ITALY       ROMANIA      FINLAND      TURKEY      GERMANY      SLOVAKIA

16GRU-12-P-LP-146-BH-EE

„SUSTAINABLE EUROPE AND LOCAL FOOD - SELF“ 

EUROPA DURABILĂ ȘI ALEMENTE LOCALE

Durata proiectului 24 months (01.08.2012 – 31.07.2014)

      Obiectivul proiectului SEF este Europa durabilă și sănătoasă. Ideea noastră este de a gândi la nivel global, dar mânca la nivel local pentru a reduce irosirea resurselor naturale. Scopul nostru este de a păstra și de a evalua diversitatea culturală a națiunilor europene. Pe durata perioadei de proiect toate părțile implicate vom introduce și studia diferitele modalități de a creștere, produce, utiliza și consuma alimente locale care sunt moștenite de la strămoșii noștri și vom sprijini un stil de viață durabil și sănătos. Noi studiem și folosim vechile tradiții si impartășim aceste cunoștințe cu toți studenții și partenerii noștri. Fiecare partener desfășoară o cercetare pe un anumit subiect, elaboreză o serie de prelegeri și  organizează un atelier de lucru prezentat la o reuniune. Tot materialul este partajat între parteneri și utilizat de către aceștia în organizațiile lor ca sprijin în activitatea lor de zi cu zi. Pe durata parteneriatului vom cerceta și produce carți pe probleme de grădinărit / bucate etc. și expoziții-acestea sunt, de asemenea, axate pe aspecte legate de alimentație naturală și de trai.

Specialiștii noștri arata ceea ce este semnificativ în diferite culturi europene. Scopul nostru este de a introduce ideea de creștere a consumului de alimente locale în comunitățile noastre, prin participarea elevilor noștri la ateliere SELF. Vom împărtăși munca de proiect, prin scrierea de scrisori, instrucțiuni și rapoarte. Vom folosi o gamă largă de software bazate pe TIC pentru a produce și înregistra activitaile desfasurate: fotografie, video, programe multimedia și e-mail-uri între parteneri. Foarte important, prin comunicarea periodică și întâlnirile de proiect vom invata fiecare o parte din limbajul de partenerilor noștri. Vom produce dublu lingvistic unele instrucțiuni / metode și înregistrări, sporind astfel rezultatele si produselor noastre. Toți partenerii vor învăța și exersa limba comună a proiectului engleză.

Principalele obiective ale proiectului SELF sunt: - Site-ul proiectului; - Cartea de bucate, inclusiv rețete și rezultatele tuturor atelierelor, în formă scrisa. Grupul țintă al proiectului SELF sunt: studenții, elevii, personalul și oamenii din diferite țări europene.

Valoarea adăugată europeană - Să îmbunătățească abilitățile de comunicare ale adulților intr-o limba straina, utilizarea orala si scris; - De a îmbogăți experiența întregii comunități prin întreprinderi sociale și culturale comune; - Schimb de informații culturale despre țările noastre; - De a împărtăși asemănările și diferențele  lingvistice, dezvoltarea în continuare si dobândirea de competențe lingvistice prin luarea în considerare a unei game de limbi europene.

Impact -Proiectul de parteneriate va îmbunătăți: - Încrederea în sine a elevilor și a personalului; - Abilitati de comunicarea adultilor, inclusiv utilizarea lor a limbajului oral și scris; - Metodologia de predare al profesorului și competențe; - Conștientizarea culturală a elevilor și a personalului; - Competențelor TIC ale elevilor și a personalului; - Înțelegere a durabilității și a mediului; - Stil de viata sanatos a cursanților și a personalului dintr-o comunitate mai largă, prin intermediul lor.

Parteneri in proiect

1. Marida - Palermo, ITALY

2. Directia pentru Agricultura Bihor - Oradea, ROMANIA

3. CENTRIA Research and Development - Ylivieska, FINLAND

4. Izmit Belediyesi - Izmit, Kocaeli, TURKEY

5. JUGENDAUFBAUWERK Plön - Koppelsberg - Plön, GERMANY

6. ASPEKT Foundation - Nitra, SLOVAKIA

Rezultatele proiectului

Articole in presa locala:

http://www.bihon.ro/produsele-traditionale-prezentate-strainilor/1396269

http://www.bihon.ro/au-invatat-sa-prepare-sarmale-si-branzoici/1398414

 

Attachments:
Download this file (CookBook-SELF.pdf)CookBook-SELF.pdf[ ]1626 kB

Meeting in Italy

6th partner meeting in Italy

05. - 10.5.2014

From 5th to 10th May 2014,in Italy ended the project SELF "SUSTAINABLE EUROPE AND LOCAL FOOD that during these two years of collaboration with the other partners gave us the opportunity to raise awareness of healthy eating for a healthy lifestyle and sustainable, through the recovery of ancient recipes, the study of the production and cultivation in respect of 'environment, while also allowing participants to review and reconsider approaches to culture, multicultural education, language and history of the various European countries.

During the meeting we visited different factory, such, “Azienda agricola zootecnica “CAPUZZO”, Pesce Azzurro Cefalů” , "Agrumaria Corleone" and Agriturismo "Il Tancre" where our partners have taken part in our workshop, preparing Sarde a Beccafico and Cannoli, they have also witnessed the creation process of the cheese and cottage cheese, inside the dinner hosted by “Marida Association” they tasted the dishes prepared by them during the workshop as well as typical Sicilian food plates. Our partners have visited the city of, Alia, Cefalů , we continued doing a tour of the Palermo's historic center visiting the Cathedral and the Royal Palace, Palazzo delle Aquile" seat of the Municipality and the old market town of Ballaro, Monte Pellegrino where we visited the shrine of Santa Rosalia patron and protector of the city and Mondello .

At the headquarters of Associazione Marida took place the meeting for the definition of the project

activities,we have seen all the work done in these two years, browsing the website created by the Germany where you have entered all data, programs, reports and photos of cultural events and workshops organized during which each country has its own meeting , within that site will be added to a virtual book where in addition to the workshop will talk about the traditions and culture through food, we delivered the certificates to our partners and a book made entirely hand-made by the staff of the Marida, which includes the most important moments during all meetings relating to each partner, with photos and recipes, so we wanted to create a product that would remain over time and which enshrines the essence of the project through the way of food in the recovery of ancient recipes for a healthy lifestyle as well as the meeting of different cultures.

Diseminarea intalnirii de la Oradea

A 5 a reuniune de proiect Oradea, Romania

http://www.bihon.ro/produsele-traditionale-prezentate-strainilor/1396269

http://www.bihon.ro/au-invatat-sa-prepare-sarmale-si-branzoici/1398414

 

17 -21 martie 2014, Oradea, Romania

 

In prima zi s-a facut primirea partenerilor, cazarea lor si au fost prezentate punctele de interes din Oradea: puncte turistice, shoping etc.

A 2-a zi ne-am deplasat pietonal de la hotelul Continental la sediul D.A. Bihor. In drum spre DA Bihor am vizitat Cetatea din Oradea care constituie cel mai important ansamblu de monumente medievale din judetul Bihor si Piata Agroalimentara Taranesca din Oradea, unde taranii din imprejurimile Oradiei isi comercializeaza productia agricola.

La sediul D.A. Bihor d-nul director executiv PhD Nicolae Hodisan, adreseaza oaspetilor cuvinte de bun venit si face o scurta prezentare a institutiei.

Popovici Teodor prezinta programul intalnirii de proiect de la Oradea. Au fost monitorizate activitatile desfasurate in cadrul proiectului pena in prezent si s-au stabilit urmatorii pasi de facut pentru atingerea obiectivelor propuse prin proiect. Au fost stabilite date pentru intalnirea de la Palermo din 05-10 mai 2014. Au fost prezentata propunerile partenerilor pentru sigla proiectului SELF. La vot a fost aleasa in unanimitate sigla propusa de Germania.

12

Masa de pranz a fost servita la Complexul Balnear Felix restaurantul casa Romanesca unde dupa masa a fost vizitat Parcul Natural Felix dupa care ne-am intors la Oradea unde am vizitat Manastirea Sfintei Cruci o manastire de traditie Ortodoxa.

A 3-a zi am vizitat la Chiscau o localiate situate la 85 km de Oradea unde am vizitat Muzeul etnografic Horea si Flutur cu obiecte vechi de arta popular ramaneasca,, Pastravaria de munte de la Chiscau si pestera Ursilor-numele peșterii se datorează numeroaselor fosile de "urși de cavernă" (Ursus spelaeus) descoperite aici. Masa de pranz cu un meniu traditional romanesc a fost servita la Restaurant casa Ursilor.

-A patra zi am fost primiti de la primaria Oradea de domnul viceprimar Mircea Malan, care ne-a facut o scurta prezentare a orasului dupa care a urmat o vizita in turnul primariei care ofera o panorama a intregului oras.Dupa masa de pranz s-a desfasurat atelierul de lucru de preparate traditionale romanesti unde au fost preparate urmatoarele produse: paine de casa cu cartofi, sarmale cu mamaliguta si smantana si branzoici.

a 5-a zi : Incheierea intalnirii, la revedere si transferul catre aeroport si gara Oradea

 

meeting in Finland

4-a ședință partener în Finlanda
   
9 - . 13.9.2013
8 si 9 septembrie participanții au sosit la reuniunea de proiect . Ultima sosire grup în luni seara în Ylivieska și după aceea întregul grup luat cina împreună în hoteluri restaurant .
 
A 2 a zi a ședinței partener au început în sala de ședință în University of Applied of Science CENTRIA . R & D Manager Mr Vesa Martinkauppi a deschis întâlnirea și a salutat toti invitatii în Ylivieska , el descrie Universitatea CENTRIA . Lasse Takalo a prezentat programul de întâlnire de proiect și a spus informații generale din Ylivieska și zonă înconjurată . Discuție generală a sarcinilor și activităților proiectului . Coordonator de proiect a vrut să se concentreze asupra următoarelor întâlniri date și sa decis în România în prezent întâlnire de proiect este șaptesprezece-21 martie și ultima întâlnire este în Sisilia cincea - zecelea mai. După întâlnirea am vizitat în Kalajoki în Sealife Centre , Hiekkasärkät ( dune de nisip ) și casa de Muzeul Havula Manor în Kalajoki . A treia zi de reuniune, participanți întâlnire partenere au vizitat în Ylivieska Primăria și sa întâlnit Ylivieska cu primarul orasului Terho Ojanperä . De asemenea, grupul a vizitat un ferma traditionala de miere de albine și în după-amiaza a fost timp pentru a termina Atelierul de Lucru  pentru Alimentație și am gătit cina traditionala finlandeza .
gru4
In patra zi am vizitat în Haapavesi Valio Brânză lapte ( producător de brânză Oltermanni ) . După-amiaza grupul nostru a vizitat o cabană tipic finlandez . S-au întâlnit cu o persoană foarte importantă , Moș Crăciun . Au existat discuții cu privire la următoarele întâlniri și alte probleme legate de proiect . Ultima zi a reuniunii a fost în principal partener zi de călătorie .