Comunicat de presă pentru prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane

Pentru prevenirea raspandirii virusului Pestei Porcine Africane, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis ordinul 1295/ 03.08.2018 privind masurile de actiune pentru combaterea Pestei Porcine Africane. Avand in vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea raspandirii bolii pe intreg teritoriul Romaniei , a posibilitatii producerii unor pagube majore economiei nationale si implicatiile asupra securitatii alimentare, incepand cu data de 03.08 2018 se vor lua urmatoarele masuri conform Ordinului de mai sus:

-          In zonele afectate de pesta porcina africana, focarele care au dost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti, se interzice dislocarea plantelor, consummate partial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fata locului de catre fiecare proprietar / utilizator de teren agricol.

-          Toate suprafetele agricole din zonele cu pesta porcina Africana , in focarele care au fost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti vor fi verificate, inainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreti vor fi izolate prin benzi arate si se va realiza neutralizarea plantelor , la fata locului, de catre proprietarul / utilizatorul terenului agricol.

-          Este interzisa recoltarea plantelor de pe zonele afectate, in focarele care au fost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti. In aceste zone proprietarii / utilizatorii de teren agricol vor izola plantele , le vor distruge, dupa care vor dezinfecta zona.

-          Toti proprietarii/ utilizatorii de teren agricol vor avea in dotare dispozitive pentru imprastierea substantelor dezinfectante , in toate zonele afectate de virus.

-          Este obligatoriu dezinfectarea masinilor agricole , combinelor , tractoarelor , echipamentelor, la iesirile din suprafetele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat.

-          Deplasarea utilajelor se realizeaza doar dupa ce s-a efectuat dezinfectarea.

-          Dezinfectarea utilajelor se realizeaza de catre proprietarul / utilizatorul deteren agricol.

-          Nerespectarea prevederilor ordinului de catre proprietarii / utilizatorii de terenuri agricole atrage raspunderea acestora si se sanctioneaza potrivit prevederilor legale in vigoare.