Oficiul Fitosanitar Bihor

                             MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE

                                          AUTORITATEA NAȚIONALĂ FITOSANITARĂ

                                                       OFICIUL FITOSANITAR BIHOR

                     

Str. Dimitrie Cantemir, nr. 24-26                                                                                                               Tel: 0787 605 099                                          

Municipiul Oradea, Județul Bihor                                                                                                               Tel/Fax: 0259 268 743           Cod postal 410519                                                                                                                                                   e-mail:                                                                                                                   

                                                                                                                                                       ORADEA

                                                                                                                                               Nr. 297/O/17.02.2017

CĂTRE: TOATE PRIMĂRIILE JUDETULUI BIHOR

SPRE STIINTA: TUTUROR FERMIERILOR si a APICULTORILOR

România a notificat Comisia Europeană privind plasarea pe piaţă pentru o perioadă de maximum 120 de zile a următoarelor produse: CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600 g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600 g/l) (600 g/l Clotianidin), SEEDOPRID 600 FS (600 g/l Imidacloprid), pentru tratarea seminţelor pentru combaterea dăunătorilor de sol (Tanymecus dilaticollis și Agriotes ssp.), la culturile de porumb şi floarea–soarelui însămânţate în primăvara anului 2017.

În baza notificării, în conformitate cu prevederile art. 53 al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, s-a eliberat o autorizaţie temporara de 105 zile pentru fiecare din produsele menţionate anterior care expiră la data de 16.05.2017.

Comercializarea şi utilizarea acestor produse pe teritoriul României se va face cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind comercializarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor.

În vederea reducerii riscului asociat utilizării produselor de protecţie a plantelor, se vor aplica cu stricteţe următoarele măsuri:

  1. 1.Sămânţa de porumb şi de floarea-soarelui tratată cu unul din produsele menţionate se va utiliza numai în zonele şi pe suprafeţele cu infestare foarte puternică a dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis (Răţişoara porumbului) şi Agriotes ssp. (Viermii sârmă).
  2. 2.Companiile vor comercializa produsele numai la operatorii care fac dovada că tratamentul va fi efectuat numai cu personal calificat, în instalaţii profesionale (staţii/maşini de tratare a seminţelor) înregistrate la oficiile fitosanitare judeţene.
  3. 3.Staţiile/maşinile de tratare a seminţelor trebuie să fie neapărat dotate cu dispozitive de înmagazinare a prafului care rezultă în urma acoperirii seminţelor cu produse de protecţia plantelor.Companiile vor ţine o evidenţă strictă a cantităţilor de produs comercializat/operator economic, pe care o vor comunica săptămânal Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Autoritatea Naţională Fitosanitară, în fiecare zi de luni până la ora 14.00, pe adresa de e-mail: , în vederea evitării creării de stocuri de produs/sămânţă tratată după expirarea perioadei de 117 zile.
  4. 4.Etichetarea ambalajului seminţelor tratate se va face conform prevederilor art. (49)4 al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009.
  5. 5.Însămânţarea se va efectua cu semănători pneumatice echipate adecvat care să asigure un înalt grad de încorporare în sol şi o reducere la minimum a pierderilor şi emisiilor de praf, respectând bunele practici agricole;
  6. 6.În vederea asigurării protecţiei familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţie a plantelor, se vor aplica toate măsurile ce se impun conform legislaţiei în vigoare, de către toţi operatorii economici care deţin staţii/maşini de tratare a seminţei, de către cei care depozitează şi manipulează sămânţă tratată şi de către fermierii care seamănă seminţe tratate cu produse de protecţie a plantelor.
  7. 7.Producătorii agricoli (fermierii) care utilizează la semănat sămânţă tratată, vor ţine o evidenţă strictă a suprafeţelor însămânţate, în registrul privind evidenţa tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor pe culturi.
  8. 8.Fermierii au obligaţia să marcheze solele, unde s-au înfiinţat culturile de porumb/floarea-soarelui cu seminţe tratate, folosind plăcuţe de avertizare, cu sintagma:
  9. 9.Fermierii că au obligaţia de a anunţa în timp util, atât primăriile cât şi apicultorii din zonă cu privire la perioada în care se va derula acţiunea de semănat a seminţelor tratate cu unul din produsele CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS, PONCHO 600 FS, SEEDOPRID 600 FS.
  10. 10. Inspectorii fitosanitari vor monitoriza întreaga acţiune şi vor efectua controale atât în locurile de tratare a seminţelor cât şi în câmp, la semănat.
  11. 11. Este interzisă crearea de stocuri de produs, respectiv sămânţă tratată după data de 16.05.2017.

Seminţe de porumb/floarea-soarelui tratate cu (denumire produs de protecţie a plantelor)

Cu stimă,

Şef serviciu

ing. Nicolae RUGEA