Comunicat de presa

COMUNICAT DE PRESA

           CATRE: EXPLOATATIILE   AGRICOLE DE PE RAZA JUDETULUI BIHOR

                                              

Referitor: la respectarea masurilor de ecoconditionalitate - SMR 10 si a masurii M 10 plati pentru agromediu si clima.

            

   Avand in vedere cerintele legale referitoare la „Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor” (SMR-10), precum si prevederile legale cuprinse in REG. (CE) 1107/2009; HG 1559/2004; OG 4/1995; OG 41/2007; HG 1230/2012 si Protocolul de colaborare nr. 160400/16.05.2014 dintre APIA si ANF, se stabilesc urmatoarele:

Agricultorii care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au urmatoarele obligatii:

  1. 1.Sa utilizeze numai produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala a Produselor de Protectie a Plantelor, care se regasesc in baza de date PEST-EXPERT.
  2. 2.Sa utilizeze produsele de protectie a plantelor doar in scopul pentru care acestea au fost omologate si numai in conformitate cu instructiunile de utilizare;
  3. 3.Produsele de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care detin autorizatie pentru utilizarea acestor produse, emisa de Unitatea Fitosanitara din raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea;
  4. 4.Sa nu aplice tratamente cu produse de protectie a plantelor in zonele de protectie a resurselor de apa, in zonele de protectie sanitara si ecologica, precum si in alte zone protejate stabilite in conditiile legii;
  5. 5.Sa respecte conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a produselor de protectie a plantelor in exploatatiile agricole, asa cum sunt prevazute in capitolul VI pct. 6.3-6.6 din Codul de bune practici in ferma, aprobat prin Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 1234/2006;
  6. 6.Sa pastreze o perioada de cel putin 3 ani documentele de evidenta a produselor de protectie a plantelor utilizate in exploatatie conform modelului de Evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor pe culturi, din anexa alaturata.

Referinte: htttp://www.madr.ro/ro/fitosanitar.html-https://aloe.anfdf.ro/;

Nume şi prenume fermier/soc.

comerciala .......................

Domiciliu fermier/sediul social al societatii ......................

(Comuna, judetul)

Ferma (nume/numar,

adresa)..............................................

 

REGISTRU

de evidenţa a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor

Data efectu- arii tratam. (ziua luna, anul)

Cultura si locul unde este situat terenul

Timpul aplicarii

Tratamentul efectuat

Numele, prenumele pers. responsabile de efectuarea tratamentului

Data începerii recoltarii produsului agricol

Nr. si data document prin care s-a dat în consum populatiei

Agentul de dau-nare: boli/ da-unatori/ buruieni

Denumire ppp folosit

Doza omologata /doza folosita

Suprafata ha

Cantitati utilizate (kg, l)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

                     
                     

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1))

  • În cazul utilizarii produselor pentru protectia plantelor clasificate ca toxice (T) si foarte toxice (T+), registrul are acelaşi model, insa are regim special si se înregistreaza, în mod obligatoriu, la Unitatea fitosanitara judeteana (numar pagini, stampila unitatii fitosanitare, semnatura).
  • În cazul utilizarii produselor mai putin toxice, producatorul agricol numeroteaza paginile, iar pe spatele registrului (pe ultima pagina) se menţioneaza cate pagini contine registrul, purtand semnatura (si stampila, după caz) fermierului sau administratorului societatii.
  • In conformitate cu HG 1230/2012, art. 3(1) lit. h) constituie contraventienerespectarea de catre producatori, furnizori, distribuitori, importatori şi exportatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind mentinerea evidentei, pe o perioada de cel putin 5 ani, a produselor de protectie a plantelor pe care le produc, le importa, le exporta, le stocheaza sau le introduc pe piatafiind sanctionata cu amenda de la 8000 la 10000 lei.
  • In conformitate cu HG 1230/2012, art. 3(1) lit. i) constituie contraventienerespectarea de catre utilizatorii profesionisti a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectie a plantelor pe care le utilizeazafiind sanctionata cu amenda de la 8000 la 10000 lei.

   Sef serviciu

                                               Ing. Nicolae Rugea