Articole

Diseminare proiect LLP-LdV parteneriat

get logo      

        LLP-LdV/PAR/2012/RO/195
       “Determination of professional qualifications of employees in the dairy farming”
      

 6 Parteneriatul este format din:
          1. Directia pentru Agricultura Bihor, ROMANIA – reprezentant la Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in judetul Bihor,
          2. International Agricultural Training Center (UTEM), TURKY -  departament in cadrul Ministerului  Alimentatiei, Agriculturii si Animalelor din Turcia – coordonator proiect,
          3. Taşköprü agriculture, livestock, fisheries, TURKY – organizatie nonguvernamentala (ONG)- asociatie care sprijina dezvoltarea regionala a agriculturii,
          4. Akademikerbun e. V , GERMANY - organizatie nonguvernamentala (ONG) – asociatie academica pentru tinerii cercetatori si studenti absolventi.
Descriere proiect
      Produsele lactate dețin o pondere considerabilă în economia națională și ocuparea forței de muncă. În ciuda importanței pe care o are, sectorul de producere a laptelui, are probleme în ceea ce privește producția de lapte și calitatea acestuia.
      Deși au fost implemetate proiecte pentru îmbunatățirea acestui sector, nivelul dorit nu a fost atins în ceea ce privește randamentul precum și igiena laptelui. Factorii care influențează randamentul și numărul de microorganisme din lapte sunt capacitatea si randamentul raselor de vaci pentru lapte utilizate pentru producție, de întreținerea și alimenția acestora, nivelul de instruire al angajaților și calificarea angajaților. Un numar considerabil din proprietarii și angajații acestor întreprinderi nu au primit nici o educație specială în domeniul creșterii vacilor pentru lapte. O mare parte din problemele cu privire la randamentul și calitatea în aceste întreprinderi pot fi eliminate prin creșterea nivelului de cunoștințe în rândul angajaților.
      Succesul formarii în sectorul de creștere a vacilor pentru lapte va fi atins prin:dezvoltarea cadrului de calificari pentru angajații din acest domeniu, aplicarea Cadrului European al Calificărilor pentru Învățare pe tot Parcursul Vieții (EQF) și dezvoltarea curriculei, care vor fi în măsură să ofere calificari în domeniul de aplicare al Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET).
Obiectivele parteneriatului Leonardo da Vinci sunt:
    -analiza situației actuale a angajaților (atât bărbați, cât și femei) care lucrează în domeniul fermelor agricole de creștere a vacilor de lapte în țara noastră,
    -oferirea comparației între legislațiile și practicile referitoare la angajații din domeniul producerii de lactate în rândul țărilor partenere din UE,
    -stabilirea competențelor profesionale și a nivelului la care pot fi definite in Cadrul European al Calificărilor(CEC)
    -împartașirea rezultatele obținute cu intreprinzatorii si angajatii din acest domeniu de activitate.
Actiuni intreprinse pentru atingerea acestor obiective:
  -au fost efectuate studii de analiza.
  -a fost elaborat un raport prin compararea rezultatelor analizei cu datele de teren de la partenerii noștri.
  -calificarile angajaților au fost stabilite în funcție de EQF. Rezultatele au fost publicate în site-ul proiectului.
Rezultatele Proiectului:
Pagina web a proiectului:  http://www.pro-milk.eu
Articole in presa locala presa scrisa locala si online:
http://www.bihon.ro/bune-practici-in-sectorul-fermelor-de-vaci/1298496
http://www.bihon.ro/schimb-de-bune-practici/1348955
http://www.bihon.ro/fabrica-de-lapte-din-bihor-model-pentru-turci/1349893
http://www.bihon.ro/agricultorii-romani-invata-de-la-cei-turci/1422236
Aparitii Tv regional:
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Tehnica+procesarii+laptelui+dupa+norme+europene+studiata+de+turc

Reuniunea finala de proiect din Ankara/Turcia

27 mai - 29 mai 2014

http://www.bihon.ro/agricultorii-romani-invata-de-la-cei-turci/1422236

Întâlnirea finală a avut loc la International Agricultural Training Center (UTEM) Sala de conferinta la Ankara- Turky, cu toți partenerii.

DSCN2408DSCN2440DSCN2495

La această întâlnire au participat Mr.Özgür Nurdoğan, expert responsabil la Agenția Națională turcă, care a pus accent pe (ERASMUS +) obiectivele și activitățiledin noului program dind detalii în discursul său.
Analiza rezultatelor proiectului:
- Scurtă prezentare a proiectului pe tot parcursul ciclului de dezvoltare ținând cont de obiectivele propuse,
- Domeniul de aplicare a rezultatelor obținute.
- Produs final al proiectului realizat - un catalog de calificari, teme de formare pentru angajații din sectorul produselor lactate.
- Evaluarea activităților și rezultatelor proiectului.
- Posibilitatea utilizării de standarde profesionale concepute în cadrul proiectului ProMilk.
Vizite de studiu - in întreprinderi agricole din sectorul vacilor pentru lapte, Vizitatele de studiu au fost coordonate de Asociația Crescătorilor de Taurine de Turcia.
Prezentarea planurilor de diseminare de toți partenerii de proiect (Turcia, România și Germania). A fost evaluat comun diseminarea.
A fost întocmit procesul-verbal al ședinței cu anexe.
În cele din urmă, domnul Yüksel Değirmenci, coordonator de proiect, a luat cuvântul pentru a încheia toate activitățile în curs ale întâlnirii finale.
Deciziile luate:
1- Rezultatele proiectului vor fi publicate pe site-ul proiectului,
2 Catalogul va fi disponibil pentru acces pe site-ul web.
3- Rezultatele proiectului vor fi incluse în noul curriculum de formare UTEM, TAȘKÖPRÜDER, Directia pentru Agricultura-Bihor, Akademikerbund eV și TDSYMB.
4 Acestea vor fi trimise la facultatile de agricultură și medicina veterinara
5 Acestea vor fi trimise la consultanți agricoli și consilieri în domeniul de crestere a vacilor pentru lapte prin e-mail.
6 Acestea vor fi trimise la sediul ONG-urilor în domeniul agriculturii.
7 Acestea vor fi trimise la unitățile conexe ale Ministerului Agriculturii
8- lucrări active vor fi publicate pe site-ul proiectului până în august 2017

A cincea reuniune de proiect din Hamburg/Germania

8aprilie - 10 aprilie 2014

       A cincea întâlnire a avut loc la Akademikerbun e. V (ABH) Sala de conferinta din Hamburg Germania cu toți partenerii (UTEM-Turcia, TASKOPRUDER-Turcia, KARARDER-Turcia, ABH Educatie-Germania si Directia pentru Agricultura Bihor-Romania), sub coordonarea UTEM (International Training Centre Agricultura).

DSCN2236DSCN2211

Pe agenda reuniunii este după cum urmează:
1 Înregistrarea
2- Vizite de studiu - întreprinderi agricole, sectorul vacilor de lapte.
3 Descriere generală a proiectului, studii efectuate până în prezent în cadrul proiectului
4 Prezentarea proiectului Catalogul Determinarea calificărilor profesionale ale angajaților în fermele de vaci pentru lapte,
5- Observații ale partenerilor de proiect cu privire la catalogul de calificari,
6 Pregătirea de program de lucru pentru întâlnirea finală în Turcia,
7 Evaluarea și rămas bun
În cadrul reuniunii a 5-a din Hamburg, după vizite la ferme, in cadrul unui atelier de lucru toți partenerii au lucrat pe subiecte, sarcini și probleme legate de ordinea de zi din a doua și a treia zi.
Dl Mustafa Yașar de la UTEM/Turcia, a dat câteva informații despre rezultatul interimar al proiectului  - Catalogul „Determinarea calificărilor profesionale ale angajaților în fermele de producere a lapteluui” – care va fi finalizat pana la reuniunea de la Ankara.
În urma lucrarilor desfasurate în timpul întâlnirii,  partenerii participanți au luat urmatorele decizii:
1-Finalizarea, evaluări, sarcinile și proiectul Catalogul de determinare a calificărilor profesionale ale angajaților din fermele de producere a laptelui.
2- Întâlnire finala va avea loc cu participarea tuturor partenerilor la Ankara.
3- Fiecare parte a catalogului legata de România, Germania și Turcia trebuie să fie finalizata și transmisa până la 26 aprilie 2014 la UTEM înainte de întâlnirea finală.

A patra reuniune de proiect din Oradea/Romania

 29 octombrie -01 Noiembrie 2013,

http://www.bihon.ro/schimb-de-bune-practici/1348955

http://www.bihon.ro/fabrica-de-lapte-din-bihor-model-pentru-turci/1349893

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Tehnica+procesarii+laptelui+dupa+norme+europene+studiata+de+turc
 Reuniunea a IV-a din cadrul proiectului ”Determination of profesional qualifications of employees in dairy farming” are loc in Romania, la Oradea, in perioada 29 Octombrıe -01 Noıembrıe 2013.  In data de  28 Octombrıe 2013, delegatiile partenere in cadrul acestui proiect sunt preluate de la Aeroportul din Budapesta si transportate in Romania, la Oradea, unde sunt cazati. La ora 19,00 are loc intalnirea tuturor membrilor acestui proiect, intalnire in care Directia pentru Agricultura Bihor, in calitate de organizatie gazda ureaza Bun venit tuturor participantilor dupa care li se prezinta programul pe toata perioada acestei sesiuni a proiectului.

DSCN1522

Octombrıe 29, 2013
  Reuniunea are loc in sala de sedinte a Dırectıei pentru Agrıcultura Bıhor cu primirea participantilor si deschiderea propriu-zisa a lucrarilor. In deschıdere d-nul ıng. Popovıcı Teodor, coordonatorul proiectului pentru Romania  prezintă programul care se va desfasura pe intreaga perioada a intalnirii din cadrul proiectului. D-nul director executiv al institutiei, dr.ing. Nicolae Hodisan face o scurta prezentare in care subliniaza rolul si atributiile acesteia in cadrul Ministerului pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in cadrul judetului Bihor. De asemenea dansul a prezentat si situatia efectivelor de vaci cu lapte la nivelul judetului, precum si nivelul pregatirii profesionale a angajatilor din acest domeniu.       In continuare se discuta temele propuse, de la ora 12,00 are loc pauza de masa, urmand ca la ora 14,00 sa inceapa sesiunea de prezentare a materialelor, discutiile si sugestiile pe aceste teme.
Printr-un scurt discurs  Mr. Teodor Popovici din partea Directiei pentru Agricultura Bihor deschide cea de a 4 a  reuniune de lucru a proiectului “Determination of professional qualifications of employees in dairy farming” care se desfasoara in Sala de sedinte a Directiei pentru Agricultura Bihor.
Din partea Directiei Pentru Agricultura Bihor, d-nul ing. Popovici Teodor, in prima parte, iar apoi d-na Mraz Camelia prezintă “First Results of the Functional Analysis Study of Romanian Dairy Sector Employees”. Reprezentantii celorlalte delegatii, Turcia si Germania, adreseaza intrebari referitoare la tema discutata pentru clarificarea diverselor aspecte in ceea ce priveste standardele ocupationale din materialul prezentat.
Mr. Rudiger Wolf, din partea delegatiei Germaniei, prezinta “First Results of the Functional Analysis Study of German Dairy Sector  Employees”, cu tema comparativa “Education topics for milker in Germany, Romania and in Turkey”, punand accent pe necesitatea pregatirii teoretice si practice a angajatilor din sectorul de crestere a vacilor de lapte si subliniind faptul ca plata muncitorilor in Germania depinde de performanta muncii.
Mr. Bülent Sezer din partea International Agricultural Training Center (UTEM), din Turcia prezinta „ First Results of the Functional Analysis Study of Turkish Dairy Sector  Employees”.
Incepand cu ora 17 au loc discutii libere pe aceasta tema. Lucrarile intalnirii din 29.10.2013 se incheie la ora 19,00 cu un dineu oficial.

October 30, 2013
Ziua de azi, 30.10.2013 incepe cu vizitarea unei fabrici de lapte din localitatea Mierlau, judetul Bihor, si anume S.C. Campeneii Prest, fabrica care proceseaza laptele din aceasta zona a judetului, respectiv capacitatea de prelucrare fiind de 7000 l pe zi. D-na manager Nina Vancea prezinta informatii legate de inceputul functionarii fabricii, in anul 1996, precum si despre obtinerea unei finantari prin fonduri europene care a permis modernizarea acesteia. Dupa echiparea vizitatorilor cu echipament de protectie, incepe vizita propriu-zisa, de la sala de receptie a laptelui, sala pentru pasteurizare, linia de imbuteliere a produselor din lapte proaspat, sala de preparare a branzeturilor, precum si sala care gazduieste echipamentul utilizat pentru spalarea intregii instalatii folosite la procesarea laptelui.
Pe parcursul vizitei membrii delegatiilor participante, in special reprezentatul delegatiei germane – d-nul Rudiger Wolf, au adresat intrebari referitoare la provenienta laptelui, modul in care acesta este colectat de la fermieri si transportat pana la fabrica, conditii de colectare (numar total de germeni si de celule somatice acceptat per litru), pretul de achizitie al laptelui care este platit fermierilor, precum si la piata de desfacere a produselor. D-na manager, precum si medicul veterinar al institutiei au incercat sa raspunda tuturor intrebarilor adresate de participanti.
La sfarsitul vizitei reprezentantii gazdelor au organizat pentru vizitatori o degustare a produselor procesate (lapte proaspat, lapte batut, sana, kefir, smantana, iaurt, cascaval, branza telemea, branza dulce).
Pe parcursul vizitei delegatiile au fost insotite de reprezentantii presei, atat a celei scrise (Jurnal bihorean), cat si ai televiziunilor (Digi 24 TV si Pro TV).   
Incepand cu ora 14,00 la sediul Directiei pentru Agricultura Bihor, are loc sesiunea de dupa-amiaza a zilei a doua, care debuteaza cu prezentarea “Holistic Review of Functional Analysis Studies Conducted in Different locations-Common Points or Grounds”, d-nul Rudiger Wolf accentuand faptul ca exista asemanari si diferente intre standardele ocupationale din cele 3 tari participante, D-nul Popovici subliniaza existenta unor asemanari intre fermele din Romania si Turcia, si faptul ca diferentele fata de Germania se datoreaza dotarilor tehnologice si nivelului educational ridicat. D-nul Wolf insista asupra rolului deosebit de important al fermierilor in productia de lapte si precizeaza faptul ca intalnirile urmatoare din cadrul proiectului vor permite stabilirea unor puncte de vedere comune referitoare la standardele ocupationale, sarcinile principale ale angajatilor si educatia necesara pentru indeplinirea acestora.
Se stabileste data pentru urmatoarea intalnire, perioada, tema intalnirii uzrmatoare din cadrul proiectului care va avea loc la Hamburg, d-nul Bulent Sezer propunand ca fiecare tara participanta sa discute rezultatele celorlate tari participante si sa prezinte opiniile unor experti din domeniu.
Urmeaza inchiderea lucrarilor sesiunii din Romania, etapa finala fiind feedback-ul din partea invitatilor cu privire la materialele si discutiile existente de-a lungul intalnirii, impresii, ce a fost bine, ce ar trebui imbunatatit.